ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2014

ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2014


Kaplansbacken.

Under januari månad har Bosse Buhre målat Elviras lanternställ. Dessa ska monteras tillbaka på masten under våren.
Kaplansbacken.

Sedan Beckhuset blev klart händer det saker på museet även vintertid. Under februari har Bertil Aurell gått igenom alla trädgårdsmöbler och lagat och målat dem inför sommarsäsongen.
Kaplansbacken.

Tisdagen den 4 mars träffades Lars Nylén, Sture Götesson, Anders Öhman, Bosse Pettersson, Per Ringhagen och Nils-Olof Nyman och hade en arbetsdag på Kaplansbacken. Bl.a. satte man upp lanternställen i Elviras mast, satte belysning i lanternorna i Hörsalen, satte upp lågenergilampor i Båthuset m.m.
Årsmöte 2014.

Fredagen den 14 mars hölls årsmöte på Väddö Folkhögskola. Mötet inleddes med att Lars Nylén höll ett anförande om Panamakanalen, både i historisk mening men även om den nya kanal som ska öppnas under 2015. Efter kaffepausen hölls årsmötesförhandlingarna. Styrelseledamöterna Lena Svenonius och Ingrid Wikström Armandsson hade avböjt omval och ersattes av Per Modin och Hans Nordgren. Bo Buhre erhöll föreningens förtjänstmedalj och flera personer erhöll föreningens förtjänstdiplom. Botvidssons författarstipendium tilldelades Eva Jansson och Inger Larsson och Håkan Lundén fick motta Hembygdsförbundets hedersnål. Lars Holmströms Trio stod för välkomstmusiken.  
Beckhuset.

I slutet på mars kom plåtarna med alla Beckhusmecenater på plats, totalt 46 stycken. Dessa är fastsatta på bord från den upphuggna postrotebåten Nauclérus.
Kaplansbacken.

Lördagen den 26 april var det årets första vårrustningsdag. Det har arbetats mycket under vintern och nu fortsatte flera arbeten, bl.a. med telegrafihytten, utemiljön, belysning m.m. Dessutom städades hela museet och Skeppargården. 
Kaplansbacken - Valborg.

Onsdagen den 30 april firades Valborgsmässoafton traditionsenligt på Kaplansbacken. Vårtalet hölls av Tina Rohde från Stockholms Stadsmuseum och Medeltidsmuseet. För körsången stod kören Canimus. Kvällen var välbesökt även om kylan kanske skrämde bort några. Snön kom dock inte förrän festligheterna hade avslutats.
Gåsvik - Vårmarknad.

Lördagen den 3 maj hade föreningen ett informations- och försäljningsbord i samband med vårmarknaden hos Edblad i Gåsvik. Ansvarig från föreningen var Karin Samuelsson.
Beckhuset.

I mitten av maj blev vinden på Beckhuset klar, bl.a. med golv och en balk för en travers för att på ett enkelt sätt få upp olika föremål till övervåningen.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Radiohytten.

Tisdagen den 27 maj utväxlades radiotrafik för första gången från museets radiohytt, som nu står färdig. Det var f.d. radiotelegrafisten i handelsflottan Rolf Schillén, ansvarig för att radiohytten byggts upp, som per telegrafi på kortvåg genomförde radiotrafik på amatörradiobanden.
Kaplansbacken.

Lördagen den 24 maj var det dags för vårens andra Vårrustningsdag. Arbetena både inne och ute fortsatte, för att få så mycket som möjligt klart till säsongsstarten den 1 juni.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Gökotta.

På Kristi Himmelfärdsdag hade Väddö & Björkö-Arholma församling en Gökotta - Friluftsgudstjänst på Kaplansbacken. Malou Wikström höll i gudstjänsten som hölls i ett soligt men kyligt väder. Även "Kör för alla"  under ledning av Åke Pettersson deltog.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Nationaldagen.

Sveriges Nationaldag firades traditionsenligt på Kaplansbacken. 4-500 personer hade tagit sig upp till museet i solskenet, där de fick lyssna på musik med Jörgen Toresson, Benny Johansson, Nils Göran Holstein och Annika Ryderborn. Nationaldagstalet hölls av simmarlegenden Lars Frölander. Evenemanget var ett samarbete mellan SPF Skutan, Väddöbygden Ideell Förening och Sjöfartsminnesföreningen.
Postrodden.

Årets Postrodd blev uppskjuten till söndagen den 15 juni. På lördagen blåste det runt 20 m/sek på Ålands hav och det var omöjligt att genomföra rodden. Till söndagen hade dock vindarna bedarrat och fältet kunde skickas iväg från Eckerö kl. 9.00 lokal tid. Det blev en ganska ordinär rodd med mycket rodd de första timmarna och mera vind när båtarna närmade sig den svenska kusten. Tyvärr var det åtta rotar som inte hade möjlighet att stanna kvar till söndagen. Totalsegrare blev finska Ålands haf, bästa damrote åländska Alpiggen af Eckerö och bästa mixade rote väddöbåten Inger af Massum, på samma totalpoäng som åländska Kristina men med bättre tid. Snabbaste rote blev som vanligt Doris af Gräsö, även om hon denna gång blev utmanad av Bullerskärs Malin som bara var 30 sekunder efter.

Här kan du se hela resultatlistan.
Roslagens Sjöfartsminnesförening.

På midsommardagen firade vår styrelseledamot Sture Götesson sin åttioårsdag med mottagning i Båthuset.
Kvarkenrodd.

Lördagen den 28 juni var föreningens postroddsbåt, Inger af Massum, på Holmön utanför Umeå för att delta i Postrodden över Kvarken. Tyvärr var vädret inte på arrangörernas sida och för andra gången på två veckor blev en postrodd inställd på grund av hårt väder.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Teater.

Cirka 450 personer tog sig upp till museet när Teater Da Vinci framförde folklustspelet "Fanjunkaren på Väddö" lördagen den 5 och söndagen den 6 juli.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Beckbyxans dag.

Lördagen den 19 juli firades Beckbyxans Dag för 30:e gången vid Sjöfartsmuseet. Som vanligt var det en god publiktillströmning även om temperaturen i solen var i högsta laget. Som vanligt hade många hantverkare mött upp på tunet och från scenen underhöll Annika Ryderborn och Anders Stävarby. Även nere vid bryggan var det full fart med besök av flera intressanta båtar och Prov på rodd och Kapprodd i postroddsbåtar.
Rådmansö - Hembygdsdag.

Söndagen den 20 juli hade föreningen ett informations- och försäljningsbord vid Rådmansö Hembygdsdag på Sladdstyckets hembygdsgård i Kapellskär. Ansvariga från förening var Susanne Olsson och Håkan Lundén.
Älmsta - Väddödagen.

Fredagen den 25 juli firades Väddödagen i Elmsta Park. Föreningen hade som brukligt ett informations- och försäljningstält i parken. Även postroddsbåten Inger af Massum var på plats. Föreningens representanter i den 30-gradiga värmen var Susanne Olsson, Josefine Rigelius och Håkan Lundén.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Sjömans- och skärgårdsvisor.

Lördagen den 2 augusti hölls en visafton med sjömans- och skärgårdsmusik på Kaplansbacken. Bland de medverkande märktes bl.a. Kim & Marianne med vänner från Åland, Tobbe Ljunglöf, kören Canimus m.fl. Arrangemanget var ett samarbete mellan Väddö Musiksällskap och Sjöfartsminnesföreningen.
Beckhuset.

Under augusti började Föreningen Allmogebåtar renovera postroddsbåten Ingeborg i Beckhuset. Ingeborg är en Singöjulle byggd av Einar Jansson 1977 och har hittills genomfört 17 postroddar. Målet är att båten ska kunna delta i Postrodden 2015.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Amalia.

Torsdagen den 14 augusti flyttades modellen av barkskeppet Amalia från Haga Turistgård till Sjöfartsmuseets segelsal. Amalia lär vara det största segelfartyg som byggts på Väddö. Modellen är gjord av J A Westerlind som ingick i föreningens första styrelse år 1938. Flytten av den närmare två meter långa modellen utfördes av Per Modin, Sture Götesson, Bertil Aurell, Lars Nylén och Anders Öhman. Modellen är skänkt av de förra ägarna till Haga, Arne och Tania Martinsson.
Blidö - Allmogebåtsdag.

Lördagen den 23 augusti var föreningens båt Inger af Massum på Blidö och deltog i Blidö Allmogebåtsdag. För fjärde året i rad blev man snabbaste roddbåt och för tredje gången på fyra år totalsegrare. Årets besättning bestod av Håkan Lundén, Bo Buhre, Bjarne Hansson och Rolf Abrahamsson.
Väddö kyrka.

I slutet på augusti renoverades föreningens minnesvård på Väddö Kyrkogård. Den liggande stenen under ankaret gjordes ren och alla bokstäver fylldes i. Detta inför minneshögtiden den 6 september.
Väddö kyrka - Minneshögtid.

Lördagen den 6 september hölls en minneshögtid för de som blivit borta i havet under krigstid men även i fredstid. Under temat "När horisonten brann" hölls minnesstunden i Väddö kyrka och avslutades med en ceremoni med kransnedläggning vid föreningens minnesmärke på Väddö kyrkogård. Minneshögtiden var ett samarbete mellan Sjöfartsminnesföreningen och Väddö församling.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

Den 11 september var Vägverket och rätade upp skylten vid länsväg 283. Den hade stått nere i diket sedan vägen och busshållplatsen byggdes om för att antal år sedan.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Filmkväll.

Lördagen den 4 oktober hade vi en filmkväll i Hörsalen. Vi visade två filmer om passagerartrafiken i Östersjön, Finska viken och på Ålands hav.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Ljudfiler.

Onsdagen den 29 oktober invigdes de ljudfiler för synskadade som Stockholms Länsmuseum och Sveriges Hembygdsförbund ordnat åt Sjöfartsmuseet. Till dessa ljudfiler hör även en informationsskylt som nu står vi entrén till Kaplansbacken. Invigningen förrättades av Gabriele Prenzlau-Enander från Länsmuseet. Efter invigningen fick alla närvarande lyssna på ljudfilerna.

Här kan du lyssna på ljudfilerna.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Temakväll.

Ett trettiotal personer hade tagit sig upp till museet fredagen den 7 november för att lyssna på Bertil Björck, född på den estniska ön Runö. Bertil visade filmer och berättade om livet på Runö före andra världskriget och sedan flykten till Sverige, för hans del redan 1943.
Gästbryggan.

Torsdagen den 13 november kom Roslagsbogser med sin lilla pråm och lyfte upp vår gästbrygga för att byta flytkroppar. När bryggorna väl var på land visade det sig att det krävs mer arbete än vad vi räknat med för att få dom i bra skick igen. Vi räknar med att bryggorna ska vara tillbaka i sjön under våren.
Älmsta - Julmarknad.

Lördagen den 13 december hade föreningen ett försäljningsbord på Väddö Julmarknad på Elmsta Torg. Ansvariga för dagen var Susanne Olsson och Josefine Rigelius. 

© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022