Kontakta oss/Bli medlem >>
För barnen

Roslagens Sjöfartsminnesförening är en ideell förening som stärker och utvecklar intresset för Roslagens sjöfartshistoria. Vi driver det innehållsrika och trivsamma Roslagens Sjöfartsmuseum i Älmsta på Väddö, vackert beläget på sluttningen ner mot Väddö kanal. Du kan även lyssna på ljudfiler och ljudguider för synskadade som handlar om Roslagens segelsjöfart.
 
Vi är även svensk arrangör för den historiska Postrodden över Ålands Hav, som sker i juni varje år. Varje vår firas Valborgsmässoafton, Nationaldagen och Beckbyxans Dag vid museet med underhållning och god gemenskap.


Vår populära årsskrift, Rospiggen har utgivits årligen sedan 1940. Den innehåller många spännande skildringar från Roslagens sjöfartshistoria.

Titta gärna in på vår facebook-sida. Observera att Postrodden numera även har en egen facebook-sida.

Roslagens Sjöfartsminnesförening 80 år - 2018

Postrodden över Ålands hav 45 år - 2018

Beckbyxans Dag 35 år - 2018 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

Roslagens Sjöfartsmuseum har öppet dagligen 1 Juni till 31 Augusti kl:10-16, förutom Midsommarafton då vi har stängt. Kontakta oss via e-post: info@sjofartsmuseet.se eller per telefon 0176-502 59 under öppettider. För grupper tillhandahåller vi även guider mot extra ersättning. På museet tar vi både kortbetalning och swish.

GRISSLEHAMNSDAGEN

På Grisslehamnsdagen, lördagenn den 21 juli, kommer vi att han en fotouställning om den mopderna Postrodden i Lars Matts Eriks sjöbod, bakom Bihres Fisk. Vo kommer också att ha prova på rodd med start på samma ställe. Vi kommer att vara på plats kl 11 - 15.

BECKBYXANS DAG

Söndagen den 22 juli firas den 35:e Beckbyxans Dag på Kaplansbacken. Det blir som vanligt hantverkare med anknytnihng till sjöfarten. Prova på rodd och sandkilen Helmi vid bryggan, dit även ångslupen Elömsta kommer att angöra under dagen. Från scen kommer Susanne Alfvengren, Bottleneck John och Wijkmanska blecket att underhåll. Vi håller på kl. 10 - 16.

ÅNGSLUPEN ELMSTA

Utrustningen av vår ångslup Elmsta har med många goda ideella krafter gått bra. Tyvärr har vi fått oväntat problem med en manlucka i ångpannan. Den är otät trots nya packningar och en helt ny lucka. Kontroller måste göras för att reda ut hur felet ska avhjälpas. Pannan kan därför inte godkännas vid inspektion under drifttryck. Detta tar, så här i sommartider, en del tid. Vi bedömer därför att några turer med passagerare inte kan genomföras av säkerhetsskäl förrän felet är åtgärdat. Det hinns inte med under juli månad. Inga passagerarturer kan därför utlovas under juli. Vi jobbar under tiden vidare med att putsa på henne.  Elmsta kommer dock att synas i våra farvatten även dessa dagar då tekniska provturer kommer att göras. Följ oss på hemsidan och Facebook.

 En skön sommar och varmt välkomna på Beckbyxans Dag nu på söndag den 22 juli kl 10-16 för att lyssna på Susanne Alfvengren, Uplands nationsorkester och Bottle Neck Jack. /Styrelsen och Ångslupskommittén

KANALKAPPRODD

Även i år kommer vi att ordna en Kanalkapprodd i samband med Elmsta-Natta fredagen den 27 juli. Vi står för båtarna, ni anmäler fyramannalag till museet, tel. 0176-502 59. Sträckan är Elmsta Park - Rumpudden t.o.r. En sträcka på c:a 1000 meter.

POSTRODDEN 2018 RESULTATLISTA

Årets Postrodd är nu genomförd och nu är hela resultalistan klar. Totalsegrare blev ännu en gång finska Ålands haf, snabbaste båt ännu en gång Doris af Gräsö. Hela reslutatlista finns under fliken Postrodden eller klicka på denna länk. 

På postroddens facebook kan du hitta bilder och kommentarer från årets rodd: https://www.facebook.com/Postrodden/

UTSTÄLLNINGEN SALTSTÄNK

Den finländske konstnären TH Norlings utställning Saltstänk finns under hela sommarsäsongen i Båthuset. Han är bl.a. känd för sina målningar på segelduk.

ORDFÖRANDES MEDLEMSBREV

Här kan du läsa ordförandes senaste medlems-brev från maj 2018. Du kan även hitta tidigare medlemsbrev under fliken Medlemsbrev.

RENOVERING OCH NYBYGGE AV TRÄBÅTAR

Varje torsdag mellan klockan 10 och 15 håller Föreningen Allmogebåtar till i museets verkstadslokal, Beckhuset: För närvarande renoverar dom den över 100 år gamla postroddsbåten Xylografen och en gammal rundeka samt postroddsbåten Ingeborg som rodde sönder en hå i årets Postrodd. Är du intresserad av att se hur det går till är du välkommen till Beckhuset på ovanstående tid.

VI HAR NU BÖRJAT FYLLA PÅ KALENDARIET FÖR 2018

Under fliken kalendarium har vi börjat fylla på vad som kommer att hända i föreningen under 2018.

VAD HAR HÄNT I FÖRENINGEN UNDER DE SENASTE ÅREN

Vill Du se vad som har hänt i föreningen under de senaste åren kan du titta under fliken "Genomförda aktiviteter".

     
 
 Copyright 2018 Roslagens Sjöfartsminnesförening    Logga in