Kommande aktiviteter.

PRELIMINÄRT KALENDARIUM FÖR 2024.

Kalendariet över kommande aktiviteter uppdateras efter hand.

Museet.
Museet öppnar 1 juni 2024. Öppet kl. 10-16 alla dagar utom midsommarafton, fram till sista augusti. Välkomna!
Vi kan dock ta emot föranmälda besök under perioden september - maj. Då är kansliet normalt öppet tisdag - torsdag kl. 10 - 15. För vidare upplysningar ring museet, tel. 0176-502 59 eller skriv via e-post: info@sjofartsmuseet.se.

Ångslupen Elmsta.
Kommer ångslupen Elmsta i trafik sommaren 2024?
Vi saknar fortfarande medarbetare som är intresserade av att fungera som eldare ombord.

Vid varje tur behöver vi dels en person som styr och dels en som kan elda och hantera maskinen - efter utbildning hos oss.
För att få till ett sommarschema skulle vi behöva 4-5 eldare som kan dela på de 20-talet turer i Väddö kanal under sommardagarna.

Är Du intresserad av att bli eldare på Elmsta?
Hör av dig till Sjöfartsmuseet.
Telefon 0176 502 59 eller E-post info@sjofartsmuseet.se.

Lars Matts Eriks Sjöbod.
Grisslehamn
Lars Matts Eriks sjöbod - en del av Roslagens Sjöfartsminnesförening.
Sjöboden i Grisslehamn är en liten filial till Roslagens Sjöfartsmuseum i Älmsta. Vi håller öppet i sjöboden på Påskdagen, Midsommardagen, Engströmsdagen, Grisslehamnsdagen.

Årsmöte 2024-03-15
Roslagens Sjöfartsminnesförenings årsmöte 2024
Sjöfartsmuseet, Rospiggen, Postrodden, Elmsta, Sjöboden

Föreningens årsmöte hålls fredagen den 15 mars kl. 19.00 på Väddö Folkhögskola, Hammarby, Väddö.

Vi börjar med att Carin Tehler håller föredrag om "Spritsmuggling under förbudstiden".

Därefter blir det sedvanlig kaffe med tilltugg.

Kvällen avslutas med årsmötesförhandlingar.

Allmänheten inbjudes till föredrag samt kaffe.

Välkomna!

Valborgsmässoafton.
2024-04-30
Välkommen att fira Valborg vid Roslagens Sjöfartsmuseum, Kaplansbacken, Väddö, tisdagen den 30 april kl. 19.00. Kaffe, korv och öppet hus på museet.
Mer information kommer...

Nationaldagen.
2024-06-06
Torsdagen den 6 juni firas nationaldagen vid Roslagens Sjöfartsmuseum, Kaplansbacken, Älmsta.

Underhållning från scenen med ??? från kl. 12.30
Flaggan hissas kl .13.00 (Kom i god tid!).
Därefter nationaldagstal av ???.

Lotterier - kaffe - korv - glass etc.

Postrodden.
2024-06-15
50:e rodden. Lördag den 15 juni 2024.
Start kl. 10.00 från Grisslehamn (lokal tid) och beräknad målgång i Eckerö vid 13-tiden (lokal tid).

Beckbyxans Dag.
2024-07-21
Söndagen den 21 juli, kl. 10-16 är det åter dags för Beckbyxans dag, med öppet hus, vid Roslagens Sjöfartsmuseum i Älmsta.

Vi har även prova-på-rodd nere vid vår gästbrygga. Annat som man också kommer att kunna möta är levande sjömanshantverk, repslageri och div. andra marknadsstånd. För barnen blir det lite olika aktiviteter.

Musikunderhållning med bl.a. Johan "Bottleneck John" Eliasson.

Kaffe, glass, korv, strömmingsmackor m.m. till försäljning.

Välkomna till Kaplansbacken!
Årsboken Rospiggen
Omslag Rospiggen 2024: Sjömärke med iskrage utanför Kalvskäret Singö. Foto: Lars Nylén.
FINNS UTE NU!
Som vanligt innehåller den en spännande blandning av berättelser från skärgården samt nära och fjärran farvatten.

Ännu en Rospiggen, den 84:e. Mycket finns att utforska om hembygdens och sjöfartens historia. Ämnet är brett, ja världsomspännande, ty rospiggar och fartyg från Roslagen har seglat i skärgården, kustnära på vida och djupa vatten. Där möter vi dem även i denna årsbok. Vårt maritima kulturarv är omfattande och viktig att bevara.

Omslag: Sjömärke med iskrage utanför Kalvskäret Singö. Foto: Lars Nylén.

Välkomna ombord!
Rospiggen finns bl.a. hos välsorterade bokhandlare, ICA Supermarket Väddö och Roslagens Sjöfartsmuseum. För mer information: 0176-502 59