ROSLAGENS SJÖFARTSMUSEUM

 

Föremål i museet - Modell Skötbåt

ROSLAGENS

SJÖFARTSMUSEUM

 

Föremål i museet - Modell Skötbåt


Modell Skötbåt i Segelsalen
Modell av Skötbåt, Singötyp.

Modellen är byggd av Hans Villers, Fåglö, Åland. Längd 100 cm. och bredd 20 cm. och finns att beskåda i Segelsalen på Roslagens Sjöfartsmuseum.

Båten är ett nödvändigt redskap i skärgården. För människorna från roslagsöarna, där fisket varit en dominerande näring, användes båtarna för både fiske och kommunikation. Man rodde till marknaderna och gjorde kyrkresor med skötbåtarna.


På Singö gjordes nästan alla båtar från 1870-talet och framöver av samme båtmästare - Olof Pettersson i Skållholmen. Därför ser de väldigt lika ut.


Pettersson byggde båtarna hos dem som beställt dem och var under tiden i deras kosthåll. Han började på måndagsmorgonen och på lördagskvällen stod båten färdig.


Vid stora fångster kunde skötbåten lastas hårt. 7-8 tunnor strömming kunde tas iland tillsammans med skötar och sänken om vädret var vackert. Skötbåten tålde last till dess att en fluga kunde sitta på sudbandet och dricka saltvatten.


Nu nybyggs skötbåtar av Singötyp för Postrodden över Ålands hav. De görs tyvärr gärna lättare, med högre fribord och större segelyta för att vara snabbare i tävlingen.


I Båthuset på Roslagens Sjöfartsmuseum finns fullskaliga skötbåten, Piggvaren.


© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022